#FFSE

maj 29th, 2012 | Posted by Sophia Sundberg in Twitter

Twitter finns det en hashtag (#) som heter #FFSE. En hashtag på Twitter är som en etikett, som en kategori, ett sätt att göra ord sökbara. Denna # används på fredagar och betyder

Follow Friday Sverige

Över hela världen finns #FF som alltså står för Follow Friday. Ett sätt att rekommendera till andra bra konton att följa. #FFSE är alltså den svenska varianten, med svenska konton som man vill tipsa andra om att följa.

Varje fredag finns alltså en fantastisk möjlighet att tipsa andra twittrare om bra konton att följa och självklart motivera varför man tipsar! Deltagarna på mina Twitterkurser får alltid lära sig att motivera när de ger en #FFSE.

Är detta bra?

Ja, här råder det lite delade meningar. Jag tror den främsta anledningen till att man eventuellt inte gillar denna hashtag är då den inte används så som det är tänkt, dvs man missar att motivera sin rekommendation och istället skriver ”bäst på Twitter” ”finaste” ”måste bara följa” osv. Alltså man ger ingen förklaring till varför man skall följa just de kontona. Jag tror inte heller att den typen av rekommendation leder till att så många nya följer dessa konton.

Jag förespråkar starkt att man alltid motiverar varför man rekommenderar ett konto så man som läsare förstår vilken kategori av twittrare det är som rekommenderas. Själv är jag t.ex. mycket intresserad av och brinner för småföretagarfrågor, entreprenörsskap, företagande så när jag ser en #FFSE där någon rekommenderar ett konto som skriver om dessa frågor så går jag alltid in och kikar på kontot och många gånger, börjar följa.  Så när du använder #FFSE ge gärna en kort motivation till varför.

Lite har denna hashtag också blivit klubben för inbördes beundran i vissa kluster på Twitter. Alltid samma gäng som ger varandra en FFSE varje vecka, oftast utan att motivera. Alla gör såklart som de vill men jag tror inte det sättet leder till att dessa konton får så många nya följare.

Själv tycker jag också det är ganska kul och spännande att följa denna tagg när jag har en stund över för att gå in och se vilka konton som rekommenderas och för att jag vill hitta nya twittrare att följa. Om du själv går in och följer taggen så ser du hur få det är som lämnar en motivering… Lite synd tycker jag att det är så.

I mitt flöde har jag fått en känsla av att det är fler kvinnor än män som ger #FFSE så jag ställde frågan till #Twittersensus ((www.twittercensus.se)) som nyligen släppt massor med spännande Twitterstatistik. Fick svaret att siffrorna kanske inte är helt jätteexakta men de siffror som de fick fram ser ut så här:

 •  1310 okänd
 • 1503 man
 • 1070 kvinna

Så jag får väl fundera kring hur jag kan få lite fler män att börja rekommendera mig så det blir lite jämlikhet i flödet, hihi.

Hur tänker DU när du ger någon en #FFSE? Kommentera gärna i bloggen så får jag ta del av fler svar och funderingar. Jag skriver ju också en bok om Twitter, så kanske ber jag att få citera dig i boken… vem vet

Känner du att Twitter är en djungel och du skulle vilja komma på kurs, eller om du inte har konto på Twitter ännu, så håller jag Twitterkurs över hela Sverige. Om du har en grupp deltagare så kommer jag och samarbetar gärna med företag, föreningar, organisationer, tidningar, tidsskrifter, nätverk, förbund osv. sophia@ypsilon.nu för mer info. I sommar finns 3 kursdatum i Sthlm, i sept 1 kursdatum i Malmö, Umeå kör jag i höst osv.

I förra veckan ställde jag frågan på Twitter om vad man tycker om #FFSE och här kan du läsa de svar som jag fick. Genomgående känns det som där finns en önskan om mer motiveringar.

 Några twittrares åsikter om #FFSE direkt citerat från Twitter.com

@Ypsilon_Sophia Det är ett utdött fenomen. Det är min erfarenhet, vet inte när jag fick en följare efter en #ffse senast. En RT är bättre.

@Ypsilon_Sophia #ffse kan vara kul, särskilt om rekommendationen är någorlunda personlig istället för att rapa upp samma lista varje fredag.

@Ypsilon_Sophia Ska jag vara ärlig så är #FFSE det absolut töntigaste på hela Twitter, som att vara tillbaka på mellanstadiet igen.

@Ypsilon_Sophia Kanon! Man får tips på vem man ska följa och det är guld värt.

@Ypsilon_Sophia Jag tycker det är kul för att hitta nya att följa men ofta är det samma personer som skickar #ffse till varandra = tråkigt

@Ypsilon_Sophia Både ja och nej. Tanken är god, men ibland känns d lite som om man fastnar i ett kedjebrev. Dålig på #ffse

@Ypsilon_Sophia D är gratis och man mår gott av att både ge o få!Dessutom chans för lite uppsamling o reflektion över veckans kommunikation.

@Ypsilon_Sophia För mig är det ett obegripligt fenomen. Ingen berättarvarför jag skulle gilla att följa. Lätt bara twitterryggdunkeri.

@Ypsilon_Sophia Vi gillar #ffse så länge tipset åtföljs av en personlig motivering till _varför_ personen ska följas.

@Ypsilon_Sophia Ser #ffse mest som ett bra sätt att berätta för någon att den tweetar fint. Möjligen också som ett drev för twittereliten.

@Ypsilon_Sophia Är ett bra sätt att hitta nya intressanta följare. Dock så bör man nog tala om varför man ffse en person.

@Ypsilon_Sophia spamtag deluxe. Det var bättre för när tweeps valde ut en att promota via #ffse med beskrivning. Idag listas enbart nicks.

@Ypsilon_Sophia ett bra sätt att hitta nya fina, #annorlundabratwittrare att följa :)

Spara / dela med dig
 • Facebook
 • del.icio.us
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • Live
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

3 Responses

 • #FFSE och den typen av rekommendationer tappar helt och hållet sin funktion när det inte finns med en kommentar om vad tweeten täcker för område. Det finns inte tid (för mig åtminstone) att gå in på vinst och förlust och kolla kontot/namnet som rekommenderats – men får jag en fingervisning om vad tweeten är om, fördelar med dem – så blir det helt klart intressant att scanna av dem och se om jag ska följa!

  Ha det gott!
  Elisabeth
  HR Business Partner
  3principles-based coaching/State of Mind

 • Min erfarenhet är att många slarvar med motiveringen men att, iaf i mitt flödet det förts så många diskussioner om det att motiveringarna är på tillbakamarsch. Och de med många följare har trots allt lite ansvar att vara goda förebilder.

  • Precis, det vi kan göra är att visa ”den goda vägen” och vara bra förebilder så följer andra med. Jag försöker att alltid motivera mina i alla fall :) och att genom detta blogginlägg t.ex. sprida kunskap om #FFSE :)Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>