Sverige pausar

juni 5th, 2012 | Posted by Sophia Sundberg in Entreprenörskap

Det här med att Sverige pausar från mitten av maj till mitten av september, jag behöver få skriva av mig lite!

Redan i mitten av maj kan beslut inte längre fattas. – Ring igen efter sommaren. Det är svaren som fås när jag har kontakt med kunder. Jag förundras över att det faktiskt är fyra månader på sommaren som Sverige pausar. Eller inte hela Sverige kanske men vääääldigt många företag, myndigheter och kommuner som jag försöker få kontakt med i alla fall.

Vad gör de egentligen under den här tiden?

Som egen företagare så har jag ingen möjlighet i världen att pausa i 4 månader, så kom igen nu Sverige!

Min man jobbar på ett jättestort bolag med huvudkontor i USA. Han är nyanställd i detta bolag och skall då gå en utbildning i USA, för nyanställda. Den går sex gånger om året och innebär att han blir borta 1,5 vecka så vi har pratat och diskuterat kring när nästa tillfälle planeras vilket då kommer bli det tillfälle som han kommer att delta på.

Min oro har varit för att det skall bli i september för jag har redan tre resor inplanerade den månaden och det blir en liten utmaning om det skulle krocka. Men någonstans har vi nog ändå trott att det skulle bli, just i september.

Men nej då. Här pratar vi USA. De kör utbildningen i juli!!! Mitt i juli!!! Ni förstår ju, hade aaaaaldrig hänt i Sverige, för då jobbar väl ingen ändå?! Men i USA där fortsätter livet, företagandet, produktion, försäljning även under sommaren.

Självfallet provoceras jag väldigt av det faktum att de blir så  här i Sverige, under så lång tid. Juli månad kan jag köpa, men i 4 månader… Jag undrar hur detta påverkar hela Sveriges ekonomi i stort. Det är nog  mycket en mental spärr det här, hos de anställda. Jag tror det i alla fall, för jag har svårt att se att ledningen går ut och uppmanar personalen att från mitten av maj till mitten av september fattar vi inga beslut, köper inte in några produkter/tjänster osv… Eller?!

För min del, i mitt företag, får detta sådana fördröjningseffekter, och ibland moment 22.

Om jag i februari/mars/april pratar om föreläsning i t.ex. en kommun i höst så tycker många att det är lite tidigt och säger, hör av dig igen i maj. Så ringer jag i maj och de säger, hör av dig igen efter sommaren… Så hör jag av mig efter sommaren och då har de redan bokat hösten…

Ja, detta kanske säger en del också om min egen införsäljningsprocess men jag blir så frustrerad av att det är så här i Sverige.

Därför behöver jag hitta på något jag kan ägna mig åt, som jag kan fakturera, mellan mitten av maj till mitten av september… Tips?!

Skriva böcker är bra, det kan jag göra på sommaren och det kommer jag att göra i sommar. Jag skriver ju på min bok om Twitter och planen är att intensivt skriva på den i sommar, men det är ju inte tid jag kan debitera direkt, även om jag hoppas det på sikt klirrar till i kassan.

Som liten enmansföretagare är det fruktansvärt frustrerande att så få beslut kan fattas den här tiden på året och jag behövde ventilera min frustration i frågan, så TACK för att du läser!

Spara / dela med dig
 • Facebook
 • del.icio.us
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • Live
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

3 Responses

 • Ulrika says:

  Jag kan inte annat än hålla med dig! Men också att det varit ovanligt segt att få beslut alls hela våren… Jag har trots det lyckats boka en del möten i juni, men beslut? Nehej… Jag fortsätter nätverka, promenera, skriva och så för framtiden. Men uthålligheten är ju inte oändlig. Mina barn behöver ju också gröt. Allt gott, / Ulrika

 • Dagmar says:

  Hej!
  Jag håller med. Vad bra att du som svensk tar upp det. Jag trodde att alla i Sverige liksom tar den där pausen. I Tyskland är det ju inte heller så och när vi flyttade hit kunde vi inte fatta att hela Sverige stannar i tre månader ( vi upplever att det är tre månader men kanske är det ännu värre med kommuner). Och precis det med ekonomin framöver, när globaliseringen blir ännu mer så vet jag inte hur det ska fungera.

 • Det bästa med att vara sångerska är att det är på sommaren – när ingen annan jobbar – som jag har högsäsong. Så även om kulturbranschen inte är att föredra ekonomiskt större delen av året kan jag rekommendera den på sommaren! ;) Jag tänker också produkter och tjänster som vänder sig till privatpersoner och som man kan prata om naturligt i möten med andra människor. Vi egenföretagare är ju i mångt och mycket ett med våra företag; vi har en småföretagarlivsstil och brinner (förhoppningsvis) för det vi jobbar med. Så när jag är ute och träffar folk på fester, på gymmet, på tåget är det inte konstigt att jag pratar sång och träd i Kenya som gör att familjer där håller ihop. Det ger försäljning även på sommaren.

  Jag tänker att dina twitterkurser i allra högsta grad går att sälja på sommaren – om du fokuserar på ett privatpersonsperspektiv. Jag vet att du har en bakgrund som sockerkonstnär; en sommaraktivitet för semesterfirare!?Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>