Att koppla ihop sina kanaler i sociala medier

oktober 1st, 2012 | Posted by Sophia Sundberg in Facebook | Linkedin | Sociala Medier | Twitter

En av de vanligaste frågorna jag får när jag föreläser och utbildar i sociala medier är:

Hur kopplar jag ihop mina konton? Hur får jag som en dominoeffekt att jag skriver ett blogginlägg som läggs på mitt företags sida på Facebook som automatiskt skapar ett Twitterinlägg som förs över på Linkedin? Typ. En del undrar ”bara” kopplingen mellan Facebook och Twitter osv.

Enkelt svar:

Gör det inte!!!

Det mest vanliga är att den som frågar mig vill ”slippa” twittra och då ha Facebookstatusen till att automatiskt skapa en tweet på Twitter. Så om vi utgår från det i min förklaring.

Twitter i ett ord för mig är – interaktion! Vi är på Twitter för att kommunicera, diskutera, ”lägga oss i” samtal, svara på tilltal osv. En tvåvägskommunikation alltså. Hur bra blir den interaktionen om du har ett Facebook
konto som Twittrar? När jag då svarar dig på Twitter, vad händer då? Du kommer inte svara mig för du kommer inte ens se mitt svar, du sitter ju på Facebook och skriver… Jag ser inte ens någon mening med att följa ett konto på Twitter som ”Facebooktwittrar” (som jag brukar kalla det) för då är det bättre att helt enkelt gilla den sidan på Facebook och ta del av informationen där, kommentera osv. Jag vill ju befinna mig där den personen som skriver befinner sig. Jag rekommenderar heller inte andra att följa Twitterkonton som Facebooktwittrar, det känns meningslöst.

Håll dig till att vara närvarande i den kanalen där du befinner dig och kommunicera på det sätt som passar bäst för just den kanalen. Känner du att du inte också hinner Twittra eller ha Linkedin osv, låt hellre bli, tills du har möjlighet att skapa ett konto, vara närvarande, interagera och befinna dig där på riktigt! Kan man inte göra det ordenligt och bra är det bättre att inte göra det alls. Eller kom på Twitterkurs och lär dig direkt hur du skall göra ;)

Så, nej! Koppla inte ihop dina olika konton!

Dessutom så är Twitter lite av ett eget språk med alla # och alla förkortningar så om du har en koppling frånTwitter över till Facebook så är det det absolut bästa sättet att förvirra dina vänner/gillare på Facebook som inte också Twittrar, för de kommer förstå noll av det du försöker kommunicera. Att på Twitter kommunicera på 140 tecken per Tweet med förkortningar och # är helt ok, för där förstår de andra Twittrarna dig, men om du låter din tweet/inlägg gå över till Facebook så kommer du mest troligt bara irritera de som du har på t.ex. din Facebooksida vilket kan resultera att de slutar gilla din sida.

När du är på Facebook, va på Facebook. När du är på Twitter, va på Twitter. Interagera med de som är där. Kommunicera, svara på tilltal så blir det så bra så, men koppla inte ihop dina konton.

Erkännas skall dock att det finns några få som klarar detta bra. Som har kopplat ihop sina konton men fortfarande befinner sig t.ex. både på Facebook OCH Twitter och fångar upp alla som skriver och kommenterar jättebra, men generellt är jag starkt emot detta.

Jag föreläser på Mässan Eget Företag både 11 okt kl 11.45 och 13 okt kl 15.00 om Twitter plus att detta är något som jag alltid tar upp på min Twitterkurs. Nästa tillfälle för Twitterkurs – workshop för nybörjare är 15 oktober.

Photo from  Ethan Hein

Spara / dela med dig
 • Facebook
 • del.icio.us
 • Pusha
 • Bloggy
 • TwitThis
 • Google
 • Live
 • LinkedIn
 • Maila artikeln!
 • Skriv ut artikeln!

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 You can leave a response, or trackback.

5 Responses

 • Jag håller med dig, själv har jag mina konton separerade, det kräver lite mer tid men blir också mer personligt.
  Det är inget kul när man får samma inlägg 3ggr pga att man är vän med personen, gillar sidan och följer på twitter…
  Har också läst att sökmotorerna inte är så glada i upprepade inlägg.

  Bra artikel Sophia!

  //Linda

 • Chatrine says:

  TACK! Oj vad jag har retat mig på just det! Jag ska ärligt erkänna att jag klickat på avfölj på flera personer just för att de kör ihopkopplat både med twitter och fb. De som dessutom kör gillasidor och privata plus en hemsida som uppdateras i fbflöde är helt urtråkigt. Jag kanske ska tipsa dem om dina nätverksföreläsningar, hehe
  Jag lägger ibland upp samma inlägg på min gillasida på fb som på min blogg på hemsidan men eftersom de inte är ihopkopplade så kan folk välja om de vill läsa det två gånger,
  Du är verkligen nätverksguru! Dina råd har hjälpt mig mycket, inte minst twitterkursen. Känns som om det är dags för en fortsättningskurs snart :-)

  • Att länka till samma t.ex. blogginlägg på flera ställen är en HELT annan sak för då gör du ett nytt inlägg för varje ställe, du skriver där, är närvarande, kan fånga upp de som eventuellt svarar osv! Ett sätt jag själv använder mig av. Jag har också avföljt personer som Facebooktwittrar, jag ser verkligen inte vitsen :( Du får länka till mitt blogginlägg till folk du ser som gör så, då blir det lite subtilt ;)
   Jätteglädjande att höra att du uppskattar mina råd och du är SÅ välkommen på fortsättningskurs i Twitter! 22 oktober finns möjligheten :) http://simplesignup.se/event/14302-twitter-fortsaettningskurs-i-sthlm

 • Hej Sophia!

  Kul samtal idag!
  Jag har inte fått nåt mejl från dig – vet inte om det är några problem. Hur som haver: jag vill gå din steg 2 kurs i twitter den 22/10. Mejla mig faktura och praktikaliteter!

  Stephanie KönigLeave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>